Hatha Yoga

Hatha Yoga

Het oorspronkelijke doel van Hatha Yoga is om volledig comfortabel te zijn in een yoga houding, zonder mentale of lichamelijke spanning. Bij regelmatige beoefening en herhaling past het lichaam en de geest zich aan de houdingen aan en accepteren ze de spanning. Enkel op deze manier hebben asanas hun maximale effect in lichaam en geest. Asanas is de beoefening van yoga poses. Het betekent stabiele, comfortabele houding.

De Sanskriet term Hatha bestaat uit `ha` (zon) en `tha` (maan), en verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Dit evenwicht tussen tegengestelden kan vertaald worden naar evenwicht tussen:

  • mannelijk en vrouwelijk
  • geest en lichaam
  • beweeglijkheid en onbeweeglijkheid
  • inademing en uitademing
  • inspanning (aanspannen) en ontspanning (loslaten)
  • actie (asana) en rust (navoelen)

Door yoga te beoefenen vanuit liefdevolle aandacht, en op deze manier de grenzen van het eigen lichaam te onderzoeken, leert de geest zich richten op en verbinden met het lichaam. Dit verhoogt het lichaamsbewustzijn en de kennis van het eigen lichaam van de yogabeoefenaar, waardoor de basis gelegd wordt voor een beter algeheel welbevinden. Daardoor kunnen rust en vrede binnentreden in het hart en in de geest.

Hatha Yoga is de meest ouderwetse yogastijl en de basis waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen. Oorspronkelijk werd het enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. De klasieke Hatha yoga asanas (yoga poses) zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Over de jaren heen werd Hatha Yoga steeds meer populair en werden er moderne yoga poses ontwikkeld. Deze moderne houdingen werken meer op het externe lichaam, zoals de spieren, met als doel sterk en fit te worden. Hatha Yoga word gekarakteriseerd door de beoefening van asanas die stabiel en comfortabel zijn voor een bepaalde duur.

Hedendaags is het aantal verschillende soorten yogastijlen ontelbaar, van een kalme en meer relaxte vorm zoals Yin Yoga, Mindful Yoga tot een energieke en actieve vorm zoals Ashtanga Yoga. Blijvend worden er verschillende stijlen uitgevonden om in te spelen op de laatste trends en behoeften. Een van de meest traditionele, populaire en bekende yogastijlen is Hatha Yoga.

Lesrooster >>

 

 

Spelregels

De Yoga Spelregels 10 rittenkaart

Zorgverzekeraars

De voorwaarden voor om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar is dat de MBSR of MBCT training gegeven wordt door MBSR trainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de deelnemende verzekeraar. Bekijk het overzicht van onze zorgverzekeraars.